De marketingtiming van slechte boodschappen

Het zit er zo aan te komen: als één bedrijf besluit om te sluiten en door zijn omvang voldoende media-aandacht krijgt, dan volgen gegarandeerd nog andere. Waarom?

Omdat die kunnen meesurfen op de mega-aandacht die de andere al naar zich zoog en door hun ‘geringere’ implicatie de reactie krijgen: bij die ander was het nog erger, dus het valt mee vandaag. De pshychologie van slechte boodschappen dus en hoe die mits een goede timing toch vlot verkocht te krijgen.

Recent deelde Caterpillar dus mee dat het zijn vestiging sluit in Gosselies. 2.000 werknemers op straat, met daarbij nog eens het veelvoudige bij de toeleveranciers. Toen al dacht ik: wie volgt in de schaduw van het grote Caterpillar, want nu is het juiste moment. En warempel, deze week volgde AXA met een aankondiging dat 650 mensen hun job verliezen en de rest moet loon inleveren.

De grote verontwaardiging is inderdaad een stuk minder, want hoe denken we allemaal: we mogen blij zijn, want het had (zoals bij Caterpillar) veel slechter kunnen zijn. En als we willen blijven, zullen we wel moeten inleveren. Boodschap verkocht. De vakbonden gaan nog wat moeilijk doen, maar timing helpt dus ongelooflijk veel. Dat was in het verleden zo, met tal van voorbeelden, en dat zal zo blijven.

#psychologie #ontslag #collectief #marketing #communicatie #Caterpillar #AXA #boodschap