Waarom oproep van Wouter Torfs niet werkt

Op 18 januari werd bekend dat Brantano wordt overgenomen, door een groep sterk ondernemers met visie. Onder hen Wouter Torfs, die dan de dag nadien een tv-oproep lanceerde om de consument ‘hier’ te laten shoppen.

Laat ons zeggen dat we een eindeloos respect hebben voor de man, zijn visie, zijn omgaan met personeel, etc. Maar, dergelijke oproep werkt, jammer genoeg, niet.


Niet omwille van dergelijke oproep zal men meer kopen bij Belgische online winkels. Net zo min dat men meer zal kopen bij de lokale winkelier rond de kerk, als burgervader daarom smeekt. Het internet wint toch. We kunnen dat mooi vragen, op onze blote knieën, maar jan-met-de-pet beslist zelf. Net zo min dat Colruyt graag wilt dat er meer bij hen gekocht wordt dan bij de oprukkende Albert Heijn. Stel u voor dat Jef Colruyt zou vragen om ‘alstublieft’ bij hen te kopen. Of, kijk naar de Ecover-case: iedereen wist dat milieuvriendelijke producten beter zijn, maar kocht men ze daarom? Neen. Het bleef een jarenlang gevecht. Tot men Method (US) overnam en daar gelukkig inzag dat de strategie er wel werkte, door in te zetten op ‘gezond’ poetsen. Mensen hadden plots wel een goede reden.


Waarom werkt de oproep dus niet? Chauvinisme is niet zo echt aan ons besteed, al is dat maar een klein deel van de uitleg. Wat de doorslag geeft, is dat mensen wel degelijk ‘goede redenen’ nodig hebben om ergens naartoe te gaan. Als men het leuker, plezanter, aangenamer, belevenisvoller,… vindt elders, dan gaat men naar daar. Punt. Creëer differentiërende redenen om klanten te lokken en ze te houden. Denk niet alleen aan de USP’s (Unique Selling Points), maar denk aan de UBP’s (Unique Buying Points). Waarom zal die potentiële klant goesting krijgen om bij jou te kopen? Als je niet meer doet dan een ander en dus geen – onbewust - gevoelsmatige meerwaarde verschaft, dan lukt het niet.


Alle oproepen ten spijt, maar het mooi vragen lukt niet, hoe terecht de vraag ook is. En eigenlijk vermoed ik dat Wouter dat ook wel weet.


Ontdekt de oproep via http://bit.ly/1nxLhwq